Europejski Dzień Zdrowej Żywności i Gotowania

Grupa ,,O’’ dołączyła w programie profilaktycznym ,,Skąd się biorą produkty ekologiczne?”. Dlatego też ochoczo celebrowała dzień 8 listopada, w którym jest obchodzony Europejski Dzień Zdrowej Żywności i Gotowania . Celem tego święta jest promowanie wśród najmłodszych zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych oraz informowanie o konsekwencjach złej diety. Dzieci zapoznały się z najważniejszymi pojęciami na temat zdrowego odżywiania, konsekwencjami złej diety. Dzięki poznanej wiedzy, sami mogli posegregować produkty do odpowiednich kategorii żywnościowych. Aby godnie uczcić Europejski Dzień Zdrowej Żywności i Gotowania przedszkolaki przygotowały samodzielnie zdrowe śniadanie oraz owocowe przekąski. Nie zapomnieli o higienie i bezpieczeństwie podczas przygotowania śniadania oraz o zasadach savoir- vivre. Jak wszyscy zgodnie stwierdzili ,, Zdrowe jedzenie jest pyszne!’’ 🙂